RÓMAI KATOLIKUS KÖZÖSSÉG * BŰNBÁNÓ MAGDOLNA TEMPLOM * REFORMÁTUS EGYHÁZ * EGYHÁZI KONFERENCIÁK * EVANGÉLIKUS KÖZÖSSÉG * MISSZIÓ KÖZPONT * MEGÚJULÁS ÚTJA ZARÁNDOKÚT * VALLÁSI KÖZÖSSÉGEK TÖRTÉNETE BALATONSZÁRSZÓN * HITÉLET * SDG


Bűnbánó Magdolna római katolikus templom

Katolikus templom

védettség – helyi védelem

Balatonszárszó, Hősök tere 9.

A szárszói katolikus közösség története

A település középkori temploma a török hódoltság idején elpusztult, helyette új kápolnát 1905-ben kezdtek építeni. Azonban ez kicsinek bizonyult, így 1930-ban újabb templom-építésbe kezdtek Szárszón.

Az egytornyos neoromán templomot 1932-ben szentelték fel, 1983-ban pedig egy nyugati irányú szárnyal bővítették. Legutóbb 2012-ben volt felújítva.

Egyházi élet Balatonszárszón


Református templom

8624, Balatonszárszó, Hősök tere

telefon: (84) 343 217

A balatonszárszói református közösség először 1791-ben emelt templomot, majd 1839-ben úgy határoztak, hogy újabbat építenek. A klasszicizáló, késő barokk stílusú templom 1843-re készült el.

A klasszicista szószéket kicsit később emelték. A régi torony helyett 1897-ben (az évszám ma is látható a tornyon) újat emeltek, amit vörösrézzel fedtek be. Ekkor alakult ki a templom végső, mai formája.

  • műemléki védelem alatt áll 4578 törzsszámon és 7791 KÖH azonosítószámon

A szárszói református közösség története

A szárszói református közösség első írásos feljegyzése 1734-ből való, ekkor Szárszó lelkipásztora Johannes Öri. 1746-ban egy korábbi császári rendelet miatt a falu lelkipásztorát elkergették, a szabad vallásgyakorlatot beszüntették.

A református közösség élete II. József, a kalapos király türelmi rendelete (1781) után indul újra az 1791-es templom építéssel. 

*

Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ

Az SDG Családi Hotel és Konferencia-központ a Magyarországi Református Egyház legnagyobb és legrégebbi konferencia helyszíne. 1928-tól rendeznek itt  lelki, szakmai, gyülekezeti, családi és ifjúsági alkalmakat – elsősorban reformátusok, de más keresztény felekezetek is.

Árak, szolgáltatások

  Balatonszárszói Evangélikus Leányegyházközség temploma

8624 Balatonszárszó, Hősök tere

A gyülekezet központi házát 1966-ban eladták, istentiszteleteiket a református templomban tartották. 1994–95-ben széles körű összefogással új templomot emeltek a református templom melletti téren, amit 1995 júniusában szenteltek fel. Harangja 210 kg-os, Gombos Lajos őrbottyáni harangöntő alkotása.

A balatonszárszói evangélikus közösség története

A legfiatalabb gyülekezet története az 1930-as évekig nyúlik vissza. 1939-ben alakult meg a Balaton-Délvidéki Evangélikus Missziói Kör, amelynek lelkészi hivatala Balatonszárszón volt.

A 20. század közepétől Szárszón működik a Magyarországi Evangélikus Egyház Balaton parti misszióotthona.  

A balatonszárszói evangélikusok nagy része az 1960-as évektől kezdődően költözött a településre.

Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia és Missziói Központ

Az Evangélikus Egyház 2004-ben újította fel a misszióotthont.

Szolgáltatások

  • rendezvények
  • kirándulások
  • szállás
  • táncház

Bővebben


Megújulás útja

zarándokút

A tíz állomásból álló tematikus zarándokutat 2017-ben adták át a reformáció 500 éves jubileumának alkalmából. A különleges lelki élményt kínáló sétány az önkormányzat, a helyi egyházak és közösségek összefogásával jött létre.

A zarándokút egyes állomásain táblákra helyezett gondolatébresztő üzenetek olvashatók, amelynek anyagát Bogdányi Mária evangélikus egyetemi lelkész készítette, a grafika Kű Mariann munkája.

Balatonszárszón bárki végigsétálhatja a Megújulás útját, aki lelki feltöltődésre vágyik, lehetőséget és időt hagyva arra magának arra, hogy őszintén találkozhasson önmagával, vágyaival, múltjával és küldetésével.