SZÁRSZÓI TALÁLKOZÓK * MAGYAR ÉLET KONFERENCIA * SOLI DEO GLORIA DIÁKSZÖVETSÉG * ELSŐ VILÁGHÁBORÚ * MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ * MÚLTIDÉZŐ LÁTNIVALÓK * TÖRTÉNELMI EMLÉKMŰVEK * 56-OS FORRADALOM * NÉPI ÍRÓK * ÉRTELMISÉGI TALÁLKOZÓK *


Szárszói találkozók

A Magyar Református Diákok Soli Deo Gloria (jelentése: Egyedül Istené a dicsőség) Diákszövetsége 1928-ban vásárolta meg a szárszói Nefelejts-villát, majd további vásárlásokkal bővítették a területet, ahol 1928 és 1951 között minden nyáron fiatalok és értelmiségi gondolkodók ezreinek részvételével tartottak értelmiségi találkozókat.

Magyar Élet konferencia

1943 augusztusában a Magyar Élet Könyvbarátainak társasága a Soli Deo Gloria szövetséggel közösen rendezte a szárszói Magyar Élet Tábort, aminek fő témája a magyar társadalom és gazdaság háború utáni kérdéseinek megvitatása volt.

A 600 fős küldöttséget az értelmiségi református ifjúság mellett katolikus fiatalok, írók és költők valamint a parasztság és munkásság képviselői alkották.

A Magyar Élet Konferencia 50. évfordulójának tiszteletére 1993. augusztus 24–25-én szervezett jubileumi találkozót a településen Püski Sándor könyvkiadó, ahol olyan közéleti személyiségek vettek részt, mint Csurka István, Bíró Zoltán, Szűrös Mátyás, Jobbágyi Gábor, Surján László, Tábori László, Bégány Attila, Füzessy Tibor, és Elekes Andor.

A találkozók egykori helyszínén ma a Soli Deo Gloria Református konferenciaközpont található, amelyet 2004-ben adtak át.

Emlékmű

8624 Balatonszárszó, Hősök tere

A balatonszárszói önkormányzat a konferencia emlékére 2000-ben állított emlékművet: Diénes Attila szobrászművész 10 tonnás kőoszlopban faragta meg az 1943-as szárszói konferencia legendás alakjait: Sinka Istvánt, Kodolányi Jánost, a Püski-házaspárt, Karácsony Sándort, László Gyulát, Somogyi Imrét és Németh Lászlót.Az első világháborús hősök emlékműve

8624 Balatonszárszó, Fő utca

Szárszó központjában a Fő utca elején található az első világháborúban elhunytak emlékműve. A gránátot dobó katona alakja Geicz István alkotó műve. A szobor 1925-26-ban készült, és ekkor állították fel.


 A második világháborús hősök emlékműve

8624 Balatonszárszó, Hősök tere

Bondor István szobrászművész alkotta a második világháború 22 halottjának emlékére 1990-ben, a Hősök terén, a szárszói önkormányzat és a református templom mellett felállított emlékművet.


56-os emlékmű

8624 Balatonszárszó, Hősök tere

A település központjában, az önkormányzat előtti parkban található az emlékmű, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára állítottak.

Az emlékműmű egy stilizált börtönfaldarabot ábrázol, amit a forradalom a jelképe, a lyukas zászló díszít.