Kedvezményezett: Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata; Projekt címe: Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése

Projekt azonosító: TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00014

Szerződött támogatás összege: 50 000 001 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt megvalósításának kezdete: 2017. július 05.

Projekt tervezett befejezés dátuma: 2019. szeptember 30.

Projekt tartalmának bemutatása:

Balatonszárszó turisztikai jelentőségét 6 km-es Balaton parti szakasza erősíti. Ennek köszönhetően 39 db szálloda és panzió található a településen, a magánszállás helyek további 22 000 üdülőférőhelyet biztosítanak. A település vasúti és közúti csomópontban fekszik az M7-es autópálya, az átvezető 7-es főút és a korszerű vasútvonal révén csatlakozik az országos közlekedési hálózatokhoz. Intézményrendszerét tekintve fontos szerepet tölt be a környező települések életében. Az általános iskola 6 település felső-, és 2 település alsó osztályos diákjait fogadja. A felújított 3 szakos orvosi rendelő, mikrokörzeti központként működik a felnőtt-, gyermek-, és fogorvosi ellátás biztosításában. A nagyközségben az alapinfrastruktúra kiépített, az utak, járdák állapota jó. Szárszót az irodalmi élet balatoni központjának is tartják. Ezt József Attila emlékmúzeuma, versmondó táborok, irodalmi találkozók, a Csukás Színház révén érte el.

A projekt célja Balatonszárszó Önkormányzat Hivatal épületének energetikai korszerűsítése. Az intézkedés egyik fókuszterülete a közintézmények komplex energiahatékonysági felújítása, úgymint:

– Intézmények épületgépészeti rendszerének energetikai célú korszerűsítése

– Az intézmények épülethéj energiaveszteségének csökkentését szolgáló fejlesztések.

Korszerűsítés során önállóan támogatható tevékenységek

Önkormányzati tulajdonú épületek energiahatékonyság-központú fejlesztése, külső határoló szerkezeteik korszerűsítése által, mely külső hőszigetelést és nyílászáró cserét jelent. Az épület állagmegóvása mellett kiemelt célunk az energiatakarékos működés feltételeinek megteremtése. Ezáltal egy maximum háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovillamos rendszer kialakítása saját villamosenergia-igény kielégítése céljából. Így az épület tetejére egy 10kW teljesítményű napelemet helyezünk el, amely a szakértői számítások szerint elegendő a saját villamosenergia igény kielégítésére.

Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítható tevékenységek

– Akadálymentesítés – projektarányos akadálymentesítés valósul meg

– Nyilvánosság biztosítása – a tevékenység az útmutatónak teljes körűen valósul meg

– Képzési anyag kidolgozása és elérhetővé tétele, képzés tartása az üzemeltetésben részt vevők számára

– Szemléletformáló programok

A projekt megvalósítása klímakockázattal nem jár, hozzájárul az országos üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez.

Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése