A Balaton a hazai gasztronómiai élet egyik meghatározó központja. Ezen a vidéken a kreativitás találkozik a helyi hagyományokkal és szokásokkal, párosulva egy valóban vendégbarát látásmóddal. Balatonszárszón a hagyományos magyar konyha leghíresebb ételeit ünneplő gasztronómiai fesztiválok több évtizedes múltra tekintenek vissza.


Szárszói Halfőző verseny

Herman Ottó A magyar halászat kézikönyve (1887) című művében írja a következőket: „Azt hinné valaki, hogy ez nagyon egyszerű dolog: tüzet rakni s vagy megfőzni, vagy megsütni a halat; és avval vége. Jaj, de a közönséges sütés-főzés és a halász sütése-főzése közt van akkora különbség, mint a reggeli csöndes mise és a fényes nagy mise között: nem elég ahhoz a tudomány, ész kell ahhoz!”

A halászlé tradicionális magyar étel, amelynek számos változata létezik. A Szárszói Halfőző versenyen évről évre bárkinek adott a lehetőség, hogy csodás helyen, közvetlenül a Balaton partján, színes programok kíséretében mutassa be, övé a legfinomabb halászlé!

III. Szárszói Halfőző verseny

Bővebb információ a programmal kapcsolatban

József Attila Művelődési Ház

Info PontSzárszói Nemzetközi Lecsófesztivál

A balatonszárszói önkormányzat és a szárszói turisztikai egyesület több mint egy évtizede augusztus végén rendezi meg hagyományos nyárzáró gasztronómiai programját, a Szárszói Lecsófesztivált, ahol nem csak főzni lehet, de azokat az érdeklődőket is várják, akik csak nézelődni, kóstolni, vagy szórakozni szeretnének.

A rendezvény az évek alatt igazi nemzetközi programmá nőtte ki magát, rendszerint több külföldi csapat – főként a partnertelepülések képviselői – is megmérettetik magukat lecsófőzésben. A zsűri jelentős szaktekintélyekből és a lecsókhoz ugyancsak jól értő laikusokból áll.

A vendégek a főzés és kóstolás alatt különböző programokon és koncerteken vehetnek részt, kóstolásra délutántól nyílik lehetőség, támogatójegy ellenében bárki kaphat a “Település lecsójából”.

X. Szárszói Nemzetközi Lecsófesztivál

Bővebb információ a programmal kapcsolatban

József Attila Művelődési Ház

Info Pont