JÓZSEF ATTILA EMLÉKHÁZ □ INTERAKTÍV KULTURÁLIS TÉR □ KORSZAKOT IDÉZŐ SZOLGÁLTATÁSOK □ MÚZEUM BOLT □ JÓZSEF ATTILA ELSŐ SÍRHELYE □ JÓZSEF ATTILA SZOBRA □ JÓZSEF ATTILA EMLÉKMŰ □SZÁRSZÓ NEVE ÖSSZEFONÓDIK A KÖLTŐ HALÁLÁVAL, AKI SZANATÓRIUMI KEZELÉSE UTÁN 1937. NOVEMBER 4-ÉN KERÜLT AZ EGYKORI HORVÁTH-PANZIÓ ÉPÜLETÉBE, AHOL AKKORIBAN NŐVÉREI LAKTAK. ITT SZÜLETTEK UTOLSÓ KÖLTEMÉNYEI…

december 2-án meglátogatták barátai (Ignotus, Fejtő, Hatvany), akik megpróbálták felvidítani a költőt. Másnap este a balatonszárszói vasútállomáson halálra gázolta egy tehervonat.


József Attila első sírhelye

A költőt a szárszói temetőben (megközelíthető a József Attila utcát keresztező Petőfi utcán balra, észak felé fordulva, a kereszteződéstől kb. 5-6 percnyi sétával) temették el és 1942-ig nyugodott itt.

Sírja ma a Kerepesi temetőben van.

Szárszói, később készült temetői emlékkövén az “Íme, hát megleltem hazámat” kezdetű, valószínűleg utolsó versének sorai olvashatók.


József Attila emlékmű

8624 Balatonszárszó, Csokonai u. 1.

 

A Tóparti parkban állították fel 1996-ban az itt elhunyt költő emlékművét, amely Ortutay Tamás alkotása. A “szerelvényen” a költő versei olvashatók.József Attila szobra

Az alkotás a költő nevét viselő általános iskola előtti parkban áll. Az egész alakos bronz szobor Tar István szobrászművész alkotása.

Eredetileg nem itt állt hanem a vasútállomás mellett. Az eredeti szobor gyorsan rongálódó anyagból készült, és 1955-ben öntötték ki bronzból. A 70-es évek elején az iskola és az óvoda között új parkot létesítettek, ekkor helyezték át hogy méltóbb helyen álljon az alkotás.


József Attila Emlékház

8624 Balatonszárszó, József Attila u. 7.

Telefonszám: (84) 343 199

 

Az egykori panzióban 1955-ben nyílt meg a József Attila életét és pályáját bemutató kiállítás. 1970-ben a Somogy megyei Tanács megvásárolta az épületet, és a kiállítás anyagának bővítésébe kezdett. A hivatalos József Attila Emlékmúzeum 1972-től fogadja a látogatókat.

A költő születése évfordulóján, 1997. április 11-én egy teljesen új, a helyhez jobban illő kiállítást avattak fel.

Az emlékhelyet 2011-ben, Európai Uniós forrásból újították tovább, kialakítva a jelenlegi, a hazai kulturális intézmények és múzeumok sorában egyedülálló, interaktív élményt nyújtó kulturális teret.

A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Szolgáltatások

  • tárlatvezetés
  • kézműves foglalkozás diákcsoportoknak
  • játékos feladatlapok
  • múzeumi könyvtár
  • ajándéktárgyak a múzeumi boltban
  • Wi-Fi Hotspot

Árak, bejelentkezés, programok és bővebb információ