Nyári programok 2017

nyari program2017 1k

Sárkányfesztivál 2017

sarkanyfesztiva2017k

Csukás Színház

csukas2017 1k

3D séta Balatonszárszón

pano360 logo

József Attila Emlékház

jozsef attila emlekhaz

Látogatás számláló

muvhazkCím: 8624 Balatonszárszó, Szóládi u. 20.
Intézményvezető: Dancsecs Klára
Fenntartó: Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata
Telefon/Fax: 84/362-894 Mobil: 06 30/5924246
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Balatonszárszó kulturális életének központja a József Attila Művelődési Ház, amely a községünkben tragikus körülmények között elhunyt költőóriás nevét viseli.  

Történetének legfontosabb állomásai

- Alapítás éve: 1959.
- A gazdatiszti épületből kialakított intézményt 1959-ben adták át, egyúttal moziként is funkcionált, és az úgynevezett nagytermes művelődési ház modellje szerint működött.
- 1991-ben új fejezet nyílt a művelődési ház történetében.  Az ekkor véghezvitt felújítás és átépítés, a fűtés korszerűsítése, a mozi jelleg megszüntetése jelentős mértékben javította a közművelődés tárgyi, infrastrukturális feltételeit. A szárszói művelődés meghatározó intézményévé vált a Művelődési Ház, a helyi társadalom kulturális és közösségi érdekeit szolgálva.
- 2005-ben is jelentős felújításon esett át a főépület: teljes tetőcsere, műanyag ablakok beépítése, festés, külső színezés, járólap csere, vizes blokk kialakítása, új színpadi függöny felszerelése. A régóta esedékes színpademelés is megvalósult, amellyel jelentősen javultak a rendezvények színvonalas lebonyolításának a feltételei.

Az intézmény keretén belül működik:

- Szárszó TV stúdiója, amely a Polgármesteri Hivatal épületében székel.
- Könyvtár – Többfunkciós Közösségi Szolgáltató Tér, Fő u. 48-ban működik.
- Csukás Színház, székhelye a Jókai u. 2. szám alatt van: kulturális programjai az intézmény költségvetésében kerülnek megtervezésre.
- Nyugdíjas Klub, amelynek telephelye a Szemesi u. 3-ban található.

A művelődési ház alapfeladatai közé tartozik:

- a helyi lakosság minden rétege számára színvonalas, szórakoztató programok szervezése
- részvétel a helyi idegenforgalmi tevékenységben, az idegenforgalmi szezon kulturális programjainak szervezése
- a községben élő amatőr és művészeti tevékenységek, csoportok támogatása, alakuló és már működő közösségek működési feltételeinek biztosítása
- kiállítások szervezése, megrendezése
- tanfolyamok szervezése, közhasznú ismeretek terjesztése
- minden (a felsoroltakon kívül), a lakosság nagyobb csoportja részéről igényként felmerülő, kulturális, közösségi tevékenység segítése, támogatása.

Az intézmény szakmai programja:

Alapvetően meghatározza az a tény, hogy Balatonszárszó fekvésénél fogva az idegenforgalomban érdekelt település, ahol a turisztikai tevékenységek meghatározzák a település arculatát, lakosságának mindennapi életét és megélhetését. Ebből fakadóan az itt folyó munka két nagy területre osztható:

- Az egyik fontos feladatcsoportot jelenti a színvonalas, vonzó programsorozat megvalósítása abból a célból, hogy a turisztikai kínálatot bővítsük, erősítsük a kulturális turizmust, ami által növelni tudjuk a megélhetési lehetőségeket községünkben. Júniustól szeptemberig a rendezvénysorozat keretén belül nagyrendezvények / fesztiválok, térzenék, amatőr művészeti bemutatók, hangversenyek, színházi előadások kerülnek megrendezésre.

A kulturális turisztikai vonzerő három alappillére:
a Csukás Színház, a nyári hónapokat Balatonszárszón töltő Csukás István Kossuth-díjas költő-író, Balatonszárszó díszpolgára adta a nevét nyári színházunknak
a Balatonszárszó jelképévé vált Süsü, az egyfejű sárkány köré épült rendezvények
a felújított József Attila Emlékház.

Három fő rendezvény helyszíne: Csukás Színház, Szabadtéri színpad, Zenepavilon.
További helyszínek: Központi strand, Tóparti park, József Attila Emlékház, Községháza, Szabadidő park.

A Csukás Színház és programjai – gyermekszínházi és felnőtt színházi előadások, koncertek, zenés műsorok, kézműves foglalkozások - a legnagyobb turisztikai vonzerőt jelentik, országosan ismert rendezvény helyszíne Balatonszárszónak. Óriási előnyt jelent, hogy a déli Balaton-parton egyedülállóan rendelkezik szabadtéri fedett rendezvényhelyszínnel, ezáltal nincs kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek, szükség esetén más szabadtéri programok is átvihetők a színházba.
A nyári rendezvénysorozat másik fontos pillére a fesztiválok, nagyrendezvények. Kiemelt programjaink: Múzeumok éjszakája, Szezonnyitó Tüzes Esték, Nemzetközi Kórustalálkozó, Baráti települések találkozója, Sárkányfesztivál, Balaton Hangja Dalverseny, Szent István ünnepi rendezvények, Szárszói Lecsófesztivál, Szüreti mulatság.
A kulturális örökség tekintetében Balatonszárszón meghatározó József Attila emlékének, a költészet értékeinek ápolása. A felújított és az önkormányzat kezelésében működő Emlékház az egyik alappillére a település kulturális kínálatának, amely lehetőséget biztosít a vendégek számának növelésére főidényen kívül is.  

- A szakmai program másik fontos területe a lakosság kulturális igényeinek kielégítése, a helyi közösségi élet erősítése, az évközbeni (szeptembertől májusig) programok,  megemlékezések, évfordulók szervezése, Ebben az időszakban az elsődleges cél a helyi lakosság kulturális igényeinek kielégítése, művelődési és szórakozási alkalmak teremtése, a rendszeres művelődési formák és alkotó művelődési közösségek működésének biztosítása.
A Művelődési Ház helyet ad az egyesületeknek, civil szerveződéseknek, igény szerint segíti munkájukat programszervezéssel, eszközök biztosításával, közösen szerveznek rendezvényeket.
A település legnagyobb létszámú és legsikeresebben működő civil szerveződése a Nyugdíjas Klub, 1995-ben alakult. Önálló klubhelyiséggel rendelkezik. Általában hetente tartják foglalkozásaikat, programjaik között szerepelnek kirándulások, különböző előadások, kötetlen összejövetelek, élménybeszámolók, kapcsolatok ápolása a kistérség nyugdíjas klubjaival. Vezetőjének is köszönhetően nagyon intenzív élet folyik a klubban. 2003-ban megalakította az asszonyokkal a Nyugdíjas Tánccsoportot, 2005-ben létrehozta a Dalkört, próbáikat a Művelődési Házban tartják.
Vezető: Vígh Magdolna

Nagy hangsúlyt kap a hagyományok, a magyar kultúra értékeinek ápolása, a József Attila-i irodalmi örökség megőrzése. 250-300 főt befogadó nagytermi adottságainál fogva a település és a civil szervezetek legkülönfélébb rendezvényeinek ad helyet, szervezi a művelődési alkalmakat, a szabad idő eltöltésének változatos formáit, a közösségi művelődés öntevékenységen alapuló programjait.
Szinte minden évszaknak kialakult az évről-évre visszatérő programja: Újévköszöntő, Magyar Kultúra Napja, farsangi mulatságok, Költészet Napi rendezvények, Borverseny, Gyermeknap, Majális, Nyugdíjas-est, Mikulás-nap, adventi programok, karácsonyi hangverseny, kiállítások helyi és környékben élő alkotók munkáiból.
Az amatőr művészeti mozgalom aktív szerepet tölt be a település életében: Soli Deo Gloria Kórus, Szárszói Kabarétársulat, a népzenei, néptánc kincsünket megőrző, továbbvivő együttesek: Szárszó Néptáncegyüttes, Nyugdíjas Tánccsoport és Dalkör, gyermek néptánc szakkör.    

Művészeti csoportjaink:


Soli Deo Gloria Kórus:

Szárszói Vegyeskar néven alakult 1995-en, tagjaik a legkülönbözőbb foglalkozásúak és korúak. Énekelnek népdalokat és népdalfeldolgozásokat, egyházi és világi énekeket, kórusműveket, mai slágereket, gospelt.
Próbanap: szerda 18.00 - 20.00
Művészeti vezető: 1995-2009. Véghné Varga Klára
2009. márciustól Pörneki Anikó énekművész

Szárszó Néptáncegyüttes:

Az 1980-as években működött csoport 2000-ben alakult újjá, azóta folyamatosan tevékenykedik. Különböző korosztályok - 25-65 éves korig - képviseltetik magukat a felnőtt együttesben. Nagyon szeretnek együtt táncolni, fontosnak tartják néptánc kincsünk megőrzését és közkinccsé tételét. A történelmi Magyarország különböző tájegységeből származó táncok alkotják repertoárjukat. Így táncolnak somogyi, karádi, rábaközi, dél-alföldi, szatmári, mezőföldi, rimóci, cigándi, magyarbődi, mátyusföldi, nyárádmenti, szilágysági, felcsíki, kalocsai koreográfiákat.
Próbanapok: kedd, csütörtök: 19.00 - 22.00
Vezető: Leicht Károly

Nyugdíjas Tánccsoport és Dalkör:

2003-ban alakultak, a nyugdíjas klub tagjai vesznek részt benne. Általában heti egy alkalommal próbálnak. Rendszeresen részt vesznek a kistérség és a megye nyugdíjas kulturális seregszemléin is. Műsorukban karikázók és régi katonadalok szerepelnek.
Próba: hétfő 16.00 - 18.00
Vezető: Vígh Magdolna

Szárszói Kabarészínpad:

2005-ben alakult amatőr felnőtt színjátszók részvételével. Céljuk az igényes szórakozás és szórakoztatás művelése, a község kulturális életének színesítése. Klasszikus kabaré-jeleneteket adnak elő, repertoárjuk folyamatosan bővül. A társulat tagjai: Csehi Andrea, Dancsecs Klára, Hajdú Judit, Kóborné Oláh Erzsébet, Németh Adrienn, Horváth István, Krukk József, Mikulcza Gábor, Tefner Tibor, Varga Gyula.
Vezető: Dancsecs Klára


Szálláskereső

szallaslogo3

Gyermek- és családbarát Balatonszárszó

image kiadvany 2016 1k

Szárszói Hírmondó megjelent számai

hirmondo szines logo

Balatonszárszó a Facebookon

face

Szárszóért Nonprofit Kft.

kftlogo

face

Mozdulj Balaton

mozduljbalaton