Nyári programok 2017

nyari program2017 1k

Sárkányfesztivál 2017

sarkanyfesztiva2017k

Csukás Színház

csukas2017 1k

3D séta Balatonszárszón

pano360 logo

József Attila Emlékház

jozsef attila emlekhaz

Látogatás számláló

  

Balatonszárszó
József Attila utca 7.
8624 


 

 


NYITVA TARTÁS

VÁLTOZÁS!

Téli nyitva tartásunk az alábbiak szerint változik: 

2017. december 31-ig emlékházunk csak előzetes telefonos bejelentkezés alapján látogatható. (Minimum egy nappal a látogatás előtt)
2018. január 2.-tól szerda-csütörtök: 12-17 óráig, péntek-szombat-vasárnap: 10-17 óráig látogatható.
Hétfőn-kedden Zárva!

teli nyitva 2016

Elő- és utószezonban:

Április 11.-től június 30.-ig: 10:00-17:00 

Szeptember 1.-től október 31.-ig: 10:00-17:00 óráig (Hétfő szünnap)

Főszezonban: 

Július 1-Augusztus 31-ig mindennap 10:00-12:00 és 14:00-20:00 óráig

 

Belépődíjak
Felnőtt 1000 HUF
Diák 500 HUF
Nyugdíjas 500 HUF
Családi jegy 20 % kedvezmény 
a belépőjegyek árából
Csoportos jegy
(minimum 10 fő esetén)
felnőtteknek 900 HUF
diákoknak 400 HUF
Fotójegy 300HUF
Tárlatvezetés csoportoknak 1000 HUF

 Pedagógus igazolvánnyal és sajtóigazolvánnyal rendelkezők, fogyatékkal élők, 
6 év alatti gyermekek, illetve 70 év felettiek 
ingyenesen látogathatják a múzeumot.

SZOLGÁLTATÁSOK

MÚZEUMPEDAGÓGIA   /József Áron és a szappanfőzés rejtelmei/

Kézműves foglalkozás diákcsoportoknak


Leírás: Betekintés József Attila édesapjának életébe, és az 1900-as évek higiéniai szokásaiba. A résztvevők elleshetik a házi szappankészítés fortélyait, a kiállítást tárlatvezetéssel tekinthetik meg, a foglalkozás végén pedig hazavihetik az elkészült szappanokat. 


Foglalkozás időtartama: körülbelül 1 óraAjánlott korosztály: 10 éves kortólÁra: 400 Ft diákonként (belépőjegy díja) + 5000 Ft csoportonként (min. 10 főtől, max. 20 főig/ foglalkozás díja)A tárlatvezetés ingyenes.A foglalkozást belépőjegytől függetlenül is lehet kérni.


JÁTÉKOS FELADATLAP

 - Segítséget nyújt a kiállítás anyagának alapos megismeréséhez.

- Egyéni, vagy csoportos kitöltéshez, 10 éves kortól ajánljuk.

  Ára: 300 Ft/db

ÚJ! MÚZEUMI BOLT:

Őrizd meg az élményt!

Válogass emléktárgyaink és kiadványaink széles választékából kedvező áron.

INGYENES!  „Múltidéző szoba és könyvtár”

Az 1930-as, 1940-es évek tárgyait, divatját és hangulatát bemutató szoba. A felpróbálás és fotózás ingyenes. A múzeumi könyvtár antikvár darabjait olvasva pedig bővebb információt kaphatunk a költő életéről.

INGYENES!  - Wi-Fi Hotspot az Emlékház területén!   

 

 JA alkotokNapja

 alkotoknapja2017

  

Információ és bejelentkezés

06-30/ 864-9134; 06-84/ 343-199 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Internet: www.balatonszakrszo.hu  www.emlekhazak.hu

Facebook: József Attila Emlékház Balatonszárszó néven

 

József Attila Emlékház avató ünnepség

 

"József Attila (1905–1937) élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. Augusztustól szeptember közepéig pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota panzióban, s örömmel foglalkozott Etus gyermekeivel, komolyan véve a jó szóval oktató, játszani is szerető nagybácsi szerepkörét.

jozsefattila„Ez volt az utolsó szép nyara. Lesülve, meghízva, frissen tért haza, büszkén szép verseire” – emlékszik vissza erre az időre Németh Andor. A hullámok lágy tánca…, a Balatonszárszó című és a Jaj, majdnem… kezdetű költeményekbe „belevarázsolta a gazdag nyár minden sugarát és hevét”.

Másfél évvel később, 1937. november 4-én, csikorgó télidőben látta viszont a szép emlékezetű nyaralót. A jól fölszerelt budai szanatóriumból ide irányította orvosa, hogy családi körben, állandó és gondos felügyelet mellett folytatódjék a további „relatív gyógyulás”. A súlyosan depressziós költő azonban fölöslegesség-érzéstől, kishitűségtől szenvedett, s egyfolytában az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta. Nővérei csak nagy nehézségek árán tudták megteremteni az ápolás feltételeit. Kezdetben fűteni sem tudtak az épületben, beázott a mennyezet, jéghideget leheltek a falak. Kétheti fagyoskodás után beköltöztek a Balaton-partról a villasorra, a Horváth panzió két szobájába. Ekkor szemmel láthatóan javult a költő állapota. Rá-rátörtek még a kényszerképzetek, a sírógörcsök, de esténként sokat beszélgetett nővéreivel. Gyermekkori emlékeket idéztek föl, napközben sokat sétáltak a faluban.

November 28-án szerelme, Flóra látogatta meg, december 2-án – a halálát megelőző napon – a Szép Szó vezérkara és az orvosa is fölkereste. Barátai új kötet-lehetőségről, lektori állásról és a régen várt Baumgarten-díj odaítéléséről hoztak „biztos” híreket.

Másnapra mintha kicserélték volna, újra tervezgetett. Nővéreivel gyengéd és segítőkész volt egész nap. Még az ebédet is megette, ami addig nem volt szokása. Újságot olvasott, mókázott a gyerekekkel, leveleket írt. Este – miközben Etus kenyeret dagasztott, Jolán a kicsiket fürdette – sétálni indult. Nem sokkal később kopogtattak: a halálhírét hozták. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomáson a menetrendben nem szereplő, induló tehervonat halálra gázolta. Jolánt a sorompónál csendőr tartóztatta föl, mögötte feküdt a halott költő, Nagy-Magyarország térképével letakarva.

December 5-én a református egyház szertartásrendje szerint temették el nővérei, a helybeli kíváncsiskodók és a Pestről érkezett barátok, tisztelők – valamint Faludy György emlékei szerint – öt csendőr jelenlétében. A szárszóiak bolond hírét keltették az öngyilkos ismeretlennek. Öt évvel később, amikor Budapesten, díszsírhelyen újratemették József Attilát, már a legnagyobb költőként tartották számon, szerte az országban."

Valachi Anna irodalomtörténész

 


 

Szálláskereső

szallaslogo3

Gyermek- és családbarát Balatonszárszó

image kiadvany 2016 1k

Szárszói Hírmondó megjelent számai

hirmondo szines logo

Balatonszárszó a Facebookon

face

Szárszóért Nonprofit Kft.

kftlogo

face

Mozdulj Balaton

mozduljbalaton