TÁJÉKOZTATÓ az idegenforgalmi adóról

Tisztelt Szállásadó!

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV.21.) Korm. rendelet 5.§-a értelmében

2020. április 26-ától 2020. december 31-ig

terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának (megszálló vendégnek) nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek (szállásadónak) nem kell beszednie, befizetnie, de a be nem szedett adót be kell vallania az önkormányzati adóhatósághoz, a tárgyhónapot követő hónap 15-ig.

Az adófizetési, adóbevallási kötelezettség az alábbiak szerint alakul:

1. A beszedésre kötelezettnek 2020. április hónapra továbbra is be kell vallania az adóköteles és adómentes vendégéjszakák számát, amint azt korábban tette, de csak azt az adót kell a szállásadónak az önkormányzati adóhatósághoz megfizetni, amit 2020. április 26-ig beszedett.

2. 2020. május 1-től 2020. december 31-ig tartó időszak esetében a megszálló vendéget idegenforgalmi adófizetési, a szállásadót pedig idegenforgalmi adóbeszedési kötelezettség nem terheli. A szállásadónak továbbra is meg kell állapítania a beszedendő adó összegét és erről az önkormányzati adóhatóság részére bevallást is kell benyújtania, amelynek tartalmaznia kell az adómentes vendégéjszakák számát is.

3. Amennyiben 2020. május 1-től 2020. december 31-ig valamely hónapban a szállásadó vendéget nem fogadott vagy csak olyan vendéget fogadott, aki a jogszabályok alapján mentes az idegenforgalmi adó alól, akkor a szállásadónak nem kell adóbevallást benyújtania.

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek, valamint az Ügyfélkapuval rendelkező adózók az E-Önkormányzat Hivatali Portálon (https://ohp-20.asp.lgov.hu) megtalálható nyomtatványon keresztül kötelesek az adóbevallási kötelezettségüknek eleget tenni. Az adószámmal nem rendelkező ingatlantulajdonos, aki barátokat, ismerősöket, távoli rokonokat lát vendégül a honlapon vagy a hivatalban tud a bevallási nyomtatványhoz hozzájutni. További információ: Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatal 84/362-501/105. telefonszámon, illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen.

 

Balatonszárszó, 2020. május 15.

 

 

                                                                                                 István Ildikó s.k.

                                                                                      aljegyzői feladatokat ellátó

                                                                                   titkársági és igazgatási ügyintéző