A VIZEK VESZÉLYEI

A vizek így a Balaton is nem csak a felüdülést, pihenést, szórakozást biztosítanak, de veszélyeket is rejtenek magukba.

A vizek közelségét talán legjobban azok igénylik, akik attól távol élnek és talán csak 1-1hétvégi kirándulás során, vagy 1-2hetes üdüléskor jutnak el oda.

Kérem ne feledjék, hogy a vizek nem csak pihenést és szórakozást biztosítanak, hanem veszélyeket is rejtenek magukba.

A könnyelműség, a gondtalanság, figyelmetlenség és a Vizi közlekedésre, fürdés vonatkozó alapvető szabályok ismeretének hiánya sok esetben tragédiához vezet.

Vizirendészeti szervek a saját erőikkel, eszközeikkel, társadalmi segítők bevonásával erőfeszítéseket tesznek a Vizi balesetek megelőzésére a balesetek csökkentése érdekében.

Csendes időben a Balaton felszíne sima mozdulatlan, de alatta egy más világ van. A mederviszonyok évről évre változnak, hirtelen megnőhet a vízmélység, a sajátos növényvilága is lehet a veszély forrása.

A Balaton egy maghatározott helyén több száz métert gyalogolva is csak mellig ér érő víz van azonban ez nagyon csalóka mert előfordulhat, hogy 50 méter után már 2 méteres víz van.

                                                      

A Balaton sajnos minden évben megköveteli a maga áldozatát. Évente több száz személy kerül veszélyhelyzetbe, és mentenek ki a vízből ennek ellenére sokan ráfizetnek a meggondolatlan magatartásért.

Vizek veszélyével kapcsolatban már sok ezer felhívás, figyelmeztetés intelem hangzott el ami talán nem jut el mindenkihez, Vízen bárki könnyen kerülhet veszélyhelyzetbe.

Ha a Balatonhoz egyéb tavakhoz vagy vizek mellé megyünk pihenni sportolni, önfeledten kikapcsolódni ismerjék meg azokat az alapvető szabályokat amelyek elsősorban az Önök biztonságát szolgálják.

Vízibalesetek megelőzése érdekében tanácsolom:

> tartsa be a vízi közlekedés és fürdőzés szabályait, sose fürödjön ott ahol tábla tiltja.

> sose ugorjon fejest a vízbe, mert súlyos fej, gerinc vagy egyéb sérülések esetleg egész életre szóló következménnyel járhatnak

>felhevült testtel ne ugorjon be a vízbe / vízibicigliről, csónakból, gumimatracról stégről/

> szeszesital hatása alatt ne fürödjön, ne használjon vízi sporteszközt

> tartsa be a viharjelzéssel kapcsolatos szabályokat, vihar közeledésekor percenként harmincszor, vihar közvetlen lecsapásakor illetve erős széllökéskor hatvan szór villan fel a viharjelző. Ilyenkor fürödni a parttól csak 100-m -re szabad, csónakkal és "B" kategóriás vitorlás kishajóval nem szabad közlekedni ki kell kötni.

> csónakkal vitorlásdeszkával,vizibiciglivel egyéb sporteszközzel kijelölt fürdőterületen ne közlekedjen, mert a fürdőzőkre balesetveszélyt jelent

> ha csak egy mód van rá ne fürödjön egyedül, gondoljon arra, hogy ha bajba kerül - ami bár mikor előfordulhat- nincs aki segítsen

>10 éven aluli úszni nem tudó gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet

                                                

> ha fürdőzés közben víz alábukó gyermekkorú vagy időskorú személyt lát kísérje figyelemmel, hogy a személy feltűnt -e nem rosszullét áll-e fenn vagy fuldoklik a személy

 Balesetek elkerülése érdekében pedig tartsuk be a különböző jogszabályokat.

STRANDLOPÁS  nagymértékben megkönnyíti, hogy a pihenés, a gondtalanság a legtöbb embert könnyelművé teszi. Erre alapoz a fürdőhelyi tolvaj is, aki áldozatát előre kiszemeli, mozgását figyelemmel kíséri. Sok esetben olyan helyzetet is teremt, hogy az éppen kiszemelt fürdővendég őt bízza meg holmija

                                                            

őrzésével, amíg fürödni megy vagy máshová távozik. A holmik között pedig ott vannak értékei, pénze esetleg kabin gépkocsi kulcsa.

E lopások megelőzése érdekében javaslom:

> vegye igénybe fürdők strandok értékmegőrzőit

> strandra, partra csak a szükséges tárgyakat vigye magával

> napozás, fürdés közben ne hagyja felügyelet nélkül ruházatát és más         értéktárgyait

>holmija őrzését csak az Ön által ismert megbízhatónak tartott személyre bízza