Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatal

8624 Balatonszárszó, Hősök tere 1. Telefon: 84/362-501

 

TÁJÉKOZTATÓ NÉPSZÁMLÁLÁSRÓL

E L M A R A D 

Bővebb információt alul olvashatnak!

2021-ben 16. alkalommal rendeznek Magyarország területén teljeskörű népszámlálást. A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, beleértve a gyűjtendő adatok körét a 2021. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény (továbbiakban: népszámlálási törvény) írja elő. A népszámlálási törvény szerinti adatszolgáltatás – az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével – kötelező.

Az adatgyűjtés a mai kor igényeinek megfelelően egyrészt az interneten a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközöket használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papír alapú kérdőívek nélkül 2021. május 1. és június 28. között az alábbiak szerint:

- 2021. május 1. és május 16. között: internetes önkitöltési időszak (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2021. május 16. éjfélig fogadja)

- 2021. május 17. és június 20. között: számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés (azok körében, akik részéről az internetes önkitöltési időszakban nem érkezett elektronikus kérdőív)

- június 21. és június 28. között: pótösszeírás

A népszámlálást megelőzően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálás részleteiről (pl. az online kitöltéshez szükséges egyedi azonosítóról) felkérő levelet fog küldeni valamennyi magyarországi címre. A felkérő levél nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelet a megfelelő címekre érkezzenek. A postai kézbesítés minél pontosabb teljesítése érdekében kérjük a lakosságot, hogy a házszámokat, illetve többlakásos épületek esetében az ajtószámot is pontosan tüntessék fel az épületeken és postaládákon.

A 2021. évi népszámlálással kapcsolatban részletes tájékoztató oldalt (www.nepszamlalas2021.hu) indított a KSH, ahol további naprakész információk olvashatók.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését a számlálóbiztosok végzik. A számlálóbiztosnak legalább középfokú végzettséggel- és magabiztos számítógépes ismerettel kell rendelkeznie, és a terepmunka során kb. 130-150 címen kell kérdőívet kitöltenie. A számlálóbiztosok kiválasztása a helyi népszámlálási felelős feladata, aki egy személyes beszélgetés keretében győződik meg a jelentkező személy alkalmasságáról.

Amennyiben számlálóbiztosnak jelentkezne, kérem, hogy küldje el nevét, és elérhetőségi adatait (telefonszám, e-mail cím) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Balatonszárszó, 2021. február 1.                                                      

Tóth Zoltán s. k.

jegyző / helyi népszámlálási felelős