Tisztelt Balatonszárszóiak!

 

Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának és Prof. Dr. Betlehem József, a PTE Operatív Stáb vezetőjének hivatalunkhoz érkezett megkeresésére hivatkozva tájékoztatom Önöket, hogy hazánk négy, orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott koronavírus-szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.

A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra vonatkozóan feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

Balatonszárszó bekerült a mintába, így a településünkön élők közül 24 előre kiválasztott személyt kértek fel, hogy vegyenek részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton. A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kaptak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapult, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjék hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet töltenek ki, mely által fontos információkhoz lehet jutni a kockázati tényezőkről. Ezt követően garat-, orr- és vérmintavétel történik. A laboratóriumi vizsgálatok eredményét, minden a vizsgálatban résztvevő személy egyénre szabottan, várhatóan május második felében tudhatja meg.

A vizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégezhető a szűrés.

A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.

Kérem azokat a balatonszárszói lakosokat, akik községünkben kijelölésre kerültek, hogy segítsék a kutatást és a járvány elleni küzdelmet azzal, hogy minél nagyobb számban részt vesznek a szűrésen.

Együttműködésüket köszönöm.

Balatonszárszó, 2020. május 6.

                                                                   Fekete János s.k.

                                                                       polgármester