Tájékoztató az önként vagy hatóságilag elrendelt karanténban lévő Balatonszárszóiaknak

 

Világjárvány van, és nem lehet tudni, hogy ki hordozza a koronavírust a szervezetében. Egyesek tünetmentesek, vagy csak enyhe tüneteik vannak, és nem gondolják magukról, hogy fertőzöttek. Ugyanakkor, ha továbbra is szabadon járnak-kelnek, másokat is megfertőzhetnek, ezzel gyorsítva a járvány terjedését. Ezért arra kérek valamennyi 2020. március 11. után külföldről hazatérőt, hogy maradjon otthon, és erről szíveskedjen az Közös Önkormányzati Hivatalt a 20/255 12 29-es telefonszámon értesíteni. Vonatkozik ez azokra is, akik nem jártak ugyan az országhatárokon túl, de munkájuk, tanulmányaik során kapcsolatba kerülhettek olyan személlyel, aki fertőzött lehetett. Önkéntes karanténra kérem őket is.

Van olyan eset, amikor a járványügyi hatóság rendel el hatósági házi karantént, amely egy rendkívüli járványügyi intézkedés. Ekkor a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni.  A bejárati ajtóra köteles egy hatósági feliratot (piros lapot) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos tájékoztatása alapján a hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában vendéget nem fogadhat. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni. Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközökeit, textíliáit használni, azokat a tartózkodási helyén tisztítani és tárolni. A háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a hulladékgyűjtő edénybe tennie. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit visznek neki.

Az a személy, aki önkéntes vagy hatóságilag elrendelt karanténban van, és az ellátását nem tudja más módon megoldani, a Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézőjénél kérhet segítséget a 20/255 12 29-es telefonszámon.

Részükre az Önkormányzat alábbiakat biztosítja:

– napi egyszeri meleg étel egyszer használatos edényekben történő kiszállítással, 800 Ft térítési díj + 60 Ft kiszállítási díj ellenében,

– az orvos által felírt vagy vény nélkül kapható gyógyszerek kiváltása és házhoz szállítása,

– közreműködés halaszthatatlan postai ügyekben ( levél – vagy csekk feladása)

A napi ellátáshoz szükséges élelmiszereket, háztartási cikkeket telefonon megrendelhetik Balassa Krisztinánál (30/290 40 18) vagy a Pipacs ABC-ben (84/362-507). A kereskedők a megvásárolt termékeket házhoz szállítják.

Azok részére, akik lakhatásukat a karantén idejére nem tudják biztosítani, az Önkormányzat – korlátozott számban – ideiglenes szállást ajánl fel.

Kérem, mutassanak jogkövető magatartást, családjuk és környezetük érdekében éljenek a felkínált lehetőségekkel! Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Fekete János s.k.

polgármester