Témakörök: József Attila  /  Kapcsolat  /  Belépőjegyek  /  Szolgáltatások

József Attila Emlékház

2023.05.31-én emlékházunk 12:00 órától látogatható!

museum cikk

IDESEREGLIK, AMI TOVATŰNT

a József Attila Emlékház állandó kiállítása (2012)

József Attila (1905–1937) élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. Augusztustól szeptember közepéig pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota panzióban, s örömmel foglalkozott Etus gyermekeivel, komolyan véve a jó szóval oktató, játszani is szerető nagybácsi szerepkörét.

„Ez volt az utolsó szép nyara. Lesülve, meghízva, frissen tért haza, büszkén szép verseire” – emlékszik vissza erre az időre Németh Andor. A hullámok lágy tánca…, a Balatonszárszó című és a Jaj, majdnem… kezdetű költeményekbe „belevarázsolta a gazdag nyár minden sugarát és hevét”.

Másfél évvel később, 1937. november 4-én, csikorgó télidőben látta viszont a szép emlékezetű nyaralót. A jól fölszerelt budai szanatóriumból ide irányította orvosa, hogy családi körben, állandó és gondos felügyelet mellett folytatódjék a további „relatív gyógyulás”. A súlyosan depressziós költő azonban fölöslegesség-érzéstől, kishitűségtől szenvedett, s egyfolytában az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta. Nővérei csak nagy nehézségek árán tudták megteremteni az ápolás feltételeit. Kezdetben fűteni sem tudtak az épületben, beázott a mennyezet, jéghideget leheltek a falak. Kétheti fagyoskodás után beköltöztek a Balaton-partról a villasorra, a Horváth panzió két szobájába. Ekkor szemmel láthatóan javult a költő állapota. Rá-rátörtek még a kényszerképzetek, a sírógörcsök, de esténként sokat beszélgetett nővéreivel. Gyermekkori emlékeket idéztek föl, napközben sokat sétáltak a faluban.

November 28-án szerelme, Flóra látogatta meg, december 2-án – a halálát megelőző napon – a Szép Szó vezérkara és az orvosa is fölkereste. Barátai új kötet-lehetőségről, lektori állásról és a régen várt Baumgarten-díj odaítéléséről hoztak „biztos” híreket.

Másnapra mintha kicserélték volna, újra tervezgetett. Nővéreivel gyengéd és segítőkész volt egész nap. Még az ebédet is megette, ami addig nem volt szokása. Újságot olvasott, mókázott a gyerekekkel, leveleket írt. Este – miközben Etus kenyeret dagasztott, Jolán a kicsiket fürdette – sétálni indult. Nem sokkal később kopogtattak: a halálhírét hozták. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomáson a menetrendben nem szereplő, induló tehervonat halálra gázolta. Jolánt a sorompónál csendőr tartóztatta föl, mögötte feküdt a halott költő, Nagy-Magyarország térképével letakarva.

December 5-én a református egyház szertartásrendje szerint temették el nővérei, a helybeli kíváncsiskodók és a Pestről érkezett barátok, tisztelők – valamint Faludy György emlékei szerint – öt csendőr jelenlétében. A szárszóiak bolond hírét keltették az öngyilkos ismeretlennek. Öt évvel később, amikor Budapesten, díszsírhelyen újratemették József Attilát, már a legnagyobb költőként tartották számon, szerte az országban.

Valachi Anna

A balatonszárszói villasoron lévő, Európai Uniós forrásból 2012-ben megújt egykori Horváth-panzió ad otthont az új József Attila-kiállításnak. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Az aktív befogadásra késztető, látványos, új belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is bemutatja a költő tárgyi hagyatékát, lírai univerzumát, azt példátlanul sokrétű költészetet, melynek az eszmélkedés mellett az emlékezés volt a legfontosabb ihletője.

Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését), eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlat egyedi a maga nemében. Szerelemvágyról, szenvedésről, halálról szól, mégis minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A családdal érkezőknek olyan játékos-kreatív közös befogadást kínál, amelyek segítségével a gyerekek is sok mindent megérthetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből.

2020 nyarán megvalósításra került új, kültéri állandó kiállításunk, a Vers Utca tematikus, interaktív elemekkel gazdagított projekt, mely Balatonszárszó természeti, kulturális és szellemi értékeihez kapcsolódóan mutatja be a klasszikus és kortárs magyar költészet legnagyobbjait. A 10 állomásra épülő sétaút a szabadidő aktív eltöltéseként és oktatási szempontból is kiemelt jelentőségű, rendhagyó irodalomórák helyszíneként is felhasználható. 2021 nyarától a sétaúthoz már feladatlap és egy 36 oldalas kiadvány is elérhető, melyek megvásárolhatóak emlékházunkban.

Kapcsolat és információ

            Múzeumpedagógus és szakmai vezető: Matkovics Diána; helyettes tárlatvezető: Szalai Zsolt

  • Cím: 8624 Balatonszárszó, József Attila u. 7.
  • GPS: 8316612243652 | 17.8324279785156
  • Telefon: +36 30/ 8649-134 ; +36 84/ 343-199 (kizárólag nyitva tartási idő alatt elérhető)
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook: több információért kattints ide

Nyitva tartás

Elő- és utószezon

Április 11.-Június 30.
Szeptember 1.-Október 31.
Kedd – Vasárnap: 10:00-17:00 óráig  Hétfőn: ZÁRVA

Főszezon

Július 1.-Augusztus 31.
Mindennap/ 10:00-12:00 és 14:00-20:00 óráig

Téli szezon

November 1.-Április 10.
Szerda – Csütörtök: 12:00-17:00 óráig  /  Péntek – Szombat – Vasárnap/ 10:00-17:00 óráig  /  Hétfőn és kedden ZÁRVA

Nyitva tartási időn kívüli és csoportos látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges!

Belépőjegyek

Felnőtt

1000 HUF

Diák

500 HUF

Nyugdíjas

500 HUF

Családi jegy

20 % kedvezmény
a belépőjegyek árából

Csoportos jegy

(minimum 10 fő esetén)

felnőtteknek 900 HUF

diákoknak 400 HUF

Fotójegy

300HUF

Tárlatvezetés csoportoknak

3000 HUF

Pedagógus és sajtóigazolvánnyal rendelkezők, múzeumi, levéltáros illetve könyvtáros dolgozók, fogyatékkal élők és kísérőik, 6 év alatti gyermekek, illetve 70 év felettiek ingyenesen látogathatják a múzeumot.

Szolgáltatások

MÚZEUMPEDAGÓGIA / Foglalkozásaink előzetes bejelentkezéshez kötöttek!

„Makaróni” Est /JELENLEG NEM ELÉRHETŐ/

Játékos csapatépítő tréning tábori hangulatban. Létszámhoz kötött! (minimum 10 főtől)
Foglalkozás időtartama: körülbelül 2 óra; kérhető hétköznaponként.
Ajánlott korosztály: 10 éves kortól
Ára: 850 Ft diákonként (vacsora díja) + 3000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)
A foglalkozás a múzeumi belépőjegytől független!

Kézműves foglalkozások diák és felnőtt csoportoknak /JELENLEG NEM ELÉRHETŐ/

Minimum létszám: 10 fő, maximum 20 főig foglalkozásoktól függően.
Kérhető szerdai és pénteki napokon.
Foglalkozás időtartama: 1-2 óra
Ajánlott korosztály: már 7 éves kortól
Ára: foglalkozástól függően 600 – 1000 Ft/fő,
A foglalkozás a múzeumi belépőjegytől független!

Játékos feladatlap (többféle)                                 

Segítséget nyújt a kiállítás anyagának megismeréséhez.
Egyéni, vagy csoportos kitöltéshez, 7 illetve 10 éves kortól ajánljuk.
Ára: 50 - 300 Ft/db

VERS UTCA feladatlap

Segítséget nyújt 2020-ban nyílt kültéri állandó kiállításunk anyagának megismeréséhez.
Egyéni, vagy csoportos kitöltéshez, 7 illetve 10 éves kortól ajánljuk.
Ára: 50 - 300 Ft/db

Múzeumi bolt
Őrizd meg az élményt! Válogass emléktárgyaink és kiadványaink széles választékából kedvező áron.

 Wi-Fi Hotspot az Emlékház területén ingyenesen használható!

 Youtube videók:

  2012 Emlékház avatása

  2017 Versvonat