Témakörök: Kapcsolat  /  A művelődési ház története  /  Mozogj velünk

Balatonszárszói József Attila Művelődési Ház

programok

Balatonszárszó kulturális életének központja, települési programok szervezője a művelődési ház, amely a településen tragikus körülmények között elhunyt költőóriás, József Attila nevét viseli.

Kapcsolat és információ

cím: 8624 Balatonszárszó, Szóládi utca 20.
GPS: 46.8236004 | 17.8365133
Telefon:  +36-84/ 362-894 ,  +36-30/ 592-4246
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook: több információért kattints ide

A művelődési ház története
Alapítás éve: 1959

A gazdatiszti épületből kialakított intézményt 1959-ben adták át, egyúttal moziként is funkcionált, és az úgynevezett nagytermes művelődési ház modellje szerint működött. 1991-ben új fejezet nyílt a művelődési ház történetében.  Az ekkor véghezvitt felújítás és átépítés, a fűtés korszerűsítése, a mozi jelleg megszüntetése jelentős mértékben javította a közművelődés tárgyi, infrastrukturális feltételeit. A szárszói művelődés meghatározó intézményévé vált a Művelődési Ház, a helyi társadalom kulturális és közösségi érdekeit szolgálva 2005-ben is jelentős felújításon esett át a főépület: teljes tetőcsere, műanyag ablakok beépítése, festés, külső színezés, járólap csere, vizes blokk kialakítása, új színpadi függöny felszerelése. A régóta esedékes színpademelés is megvalósult, amellyel jelentősen javultak a rendezvények színvonalas lebonyolításának a feltételei. A Művelődési Ház világítás technikája a 2020-as évben 14.998.700 Ft-ból újulhatott meg.

Alapító okirat: több információért kattins ide

Szolgáltatások

Ingyenes Wifi Hotspot

Az intézmény keretein belül működik:

  • Nyugdíjas Klub (Tánccsoport és Dalkör) - hétfőnként 16:00-19:00 óra között.

A hagyományőrző csoport 2003-ban alakult a nyugdíjas klub tagjaiból. Általában heti egy alkalommal próbálnak. Rendszeres vesznek részt a település, a kistérség és a megye nyugdíjas kulturális seregszemléin. Műsorukban karikázók és régi katonadalok szerepelnek.

Vezető: Bán Tiborné / +36 30 904 1509

  • Szárszó Néptáncegyüttes - kedden és csütörtökön 17:30-20:00 óra között.

Az 1980-as évek helyi néptánc csoportja 2000-ben alakult újjá, és azóta is folyamatosan tevékenykedik. Különböző korosztályok képviseltetik magukat a felnőtt együttesben. A történelmi Magyarország különböző tájegységeiből származó táncok alkotják repertoárjukat, így táncolnak somogyi, erdőbényei, rábaközi, dél-alföldi, szatmári, mezőföldi, rimóci, bodrogközi, magyarbődi, mátyusföldi, nyárádmenti, szilágysági, felcsíki, és kalocsai koreográfiákat is. Legfontosabb célkitűzésük az egyedülállóan gazdag magyar néptánckincs megőrzése és továbbvitele.

Vezető: Leicht Károly / +36 20 946 9990

Facebook: bővebb információért kattintson ide

  • Soli Deo Gloria Kórus - szerdánként 17:30-20:00 óra között.

Szárszói Vegyeskar néven alakult 1995-ben, repertoárjuk a népdaloktól és népdalfeldolgozásoktól az egyházi és világi énekeken, kórusműveken át a napjaink slágereit is felöleli.

Vezető: Cziberéné Ráduly Irén / +36 30 580 8499

Vezető: dr. Löveyné Móricz Ágnes

  • Baba-Mama Klub - kedden 10:00 órakor.
  • Szárszói Kabarészínpad

A kabarészínpad 2005-ben alakult amatőr felnőtt színjátszók részvételével. Céljuk az igényes szórakozás és szórakoztatás művelése, a település kulturális életének színesítése. Klasszikus kabaré-jeleneteket adnak elő, és repertoárjuk folyamatosan bővül. A társulat tagjai: Csehi Andrea, Dancsecs Klára, Hajdú Judit, Németh Adrienn, Horváth István, Mikulcza Gábor, Tefner Tibor, Varga Gyula

  • EFI programok

a

Dikó Regina EFI irodavezető

 

Művelődési ház telephelyei:

Többfunkciós Közösségi Szolgltató Központ és Könyvtár 

Csukás Színház

Szárszó TV stúdió

Rendezvényeink

Nagy hangsúlyt kap a hagyományok, a magyar kultúra értékeinek ápolása, a József Attilához kapcsolódó irodalmi örökség megőrzése. A művelődési ház 250-300 főt befogadó nagytermi adottságainál fogva  a  település  és  a  civil  szervezetek  legkülönfélébb  rendezvényeinek  ad  helyet,  szervezi  a művelődési  alkalmakat,  a  szabadidő  eltöltésének  változatos  formáit,  a  közösségi  művelődés öntevékenységen alapuló programjait. A  nyári  rendezvénysorozat  a  Balatonszárszói  Nyár  címet  viseli.  Májustól  szeptemberig  a rendezvénysorozat  keretén  belül  nagyrendezvények/fesztiválok,  térzenék,  amatőr  művészeti bemutatók, folklórestek, komolyzenei és könnyűzenei koncertek kerülnek megrendezésre.

Kiemelt programok

Szárszói Halfőző verseny, Szárszói Tüzes Esték, Kórustalálkozó, Néptánc Találkozó, Szent István napi ünnepség, Lecsófesztivál, Sárkányfesztivál, Szüreti Felvonulás és Mulatság. Fontos  megemlíteni  az  évközbeni  kulturális  programok,  megemlékezések,  évfordulók megrendezését: Szárszói Újévi Disznólkodás, -a József Attila Emlékházzal közösen: Magyar kultúra napja, Márton Napi Dínom-dánom gasztronap-, Farsangoló, Nőnap, Majális, Gyermeknap, Polgárőr bál, Szülők bálja, Nyugdíjas est. Adventi rendezvénysorozat - Adventi kiállítás és jótékonysági vásár, Mikulás, Karácsonyi koncert, Szilveszteri mulatság.
Nemzeti ünnepek: Március 15. Október 23.

Több információért látogass el a Youtube -ra.