Emléktáblát avattak a református konferenciaközpontban és megkoszorúzták a balatonszárszói emlékművet augusztus 25-én, a Magyar Élet Tábor 75-ik évfordulója alkalmából.

Az 1943-as szárszói konferencia jelkép, a népi írók szellemi és politikai mozgalmának szimbóluma – mondta Papp Endre író, irodalomkritikus, a Hitel folyóirat főszerkesztője szombaton, Németh László nagy hatású beszédének hetvenötödik évfordulóján Balatonszárszón, a Magyar Élet Tábor emlékművének megkoszorúzásán.

Papp Endre kiemelte, a népi mozgalom legfőbb eredménye társadalmi és kulturális természetű: a népi írók megváltoztatták a nemzettudatot, származástól és társadalmi státustól függetlenül az egész magyar nép részévé vált a politikai és a kulturális nemzetnek.

Az 1943-as szárszói konferencia üzenetéről és napjainkig ható feladatáról szólva kiemelte, ma a nemzet számára a műveltségeszményre támaszkodó kulturális azonosságtudat védelme a legfontosabb, ezt az azonosságtudatot pedig épp úgy óvni kell az erkölcsi értelemben nihilista individualizmus nemzettagadásától, mint az egyre egyértelműbbé váló államideológiai kisajátítástól.

A kulturális nemzettudat nem rendelhető alá a politikai érdeknek – szögezte le.

Tevely Arató György történész, a megemlékezést szervező Mika Sándor Egyesület korábbi elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, a népi mozgalom legfőbb ereje abban állt, hogy kora kríziseire közösségteremtő erővel mutatott rá, értékeinek közös nevezője a földhöz, hazához, hithez kötődő nyelvi–kulturális–lelki összetartozás-tudat volt. Szárszó a magyar megmaradás jelképe, Kárpát-medencei, európai szellemi folytonosságunké, az illyési „Haza a magasban” zászlója – fogalmazott, hozzátéve: Szárszó nem párt, Szárszó a szellem Magyarországa.

A megemlékezésen koszorút helyezett el a fentiek mellett a balatonszárszói önkormányzat, a helyi református egyházközség, a Bethlen Gábor Alapítvány, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, valamint az Eötvös Collegium Baráti Köre is.

BŐVEBBEN »

/magyarhirlap.hu/

 

A Reformátusok Szárszói Konferenciájának szombati napján a Soli Deo Gloria (SDG) Református Diákszövetség szárszói konferenciatelepén emléktáblát avattak Soos Géza, a Soli Deo Gloria diákszövetség egykori főtitkárának, a 75 évvel ezelőtti Magyar Élet Tábor szervezőjének tiszteletére.

Soos Géza emléktáblájának avatása
Fotó: reformatus.hu

BŐVEBBEN »

/reformatus.hu/